Inspiracija

3 super jednostavne DIY božićne dekoracije

Božićna dekoracija

Volim Božić, točnije obožavam. Nekoć nisam, nekoć sam bila mrzovoljko, pravi Grinch i kolutala očima na svakog tko je sa entuzijazmom dočekivao blagdane.
Kompletnu sliku Božića promijenila sam otkako imam svoju obitelj, otkako mogu, rekla bih, sve po svom guštu 🙂
I dalje ne podnosim ono potrošačko ludilo koje zavlada u ovom razdoblju, u širokom luku zaobilazim šoping centre i odbijam sudjelovati u Božiću kao nečemu stresnom, nečemu što podrazumjeva nepotrebno trošenje velikih količina novca, nečemu što je daleko od umjerenosti i onome što bi sam Božić trebao predstavljati.

Na sam badnjak ne izlazim iz kuće, taj dan Noa i ja pravimo kolače, nešto što obožavam i što ne bih mijenjala ni za što na svijetu. Njegove rukice, lice, odjeća zaprljani brašnom i one krupne, znatiželjne okice i nemirne rukice koje s oduševljenjem mijese komadić tijesta i prave razne figurice. Neprocjenjivo 🙂

Dodatni razlog zbog kojeg obožavam ovo razdoblje je taj što se zaista svašta može ručno izraditi kad su u pitanju dekoracije. Rijetko kupujem gotove ukrase, koji znaju zaista biti skupi, radije ih izradim sama uz minimalni trošak, a sami bor i kuglice su već godinama isti. Vjerujem da su moji odnosi sa mojim bližnjima i vrijeme koje provedemo skupa puno bitniji i vrijedniji od pomodnih dekoracija, prekomjerne hrane i skupocjenih poklona. Ništa od toga ne može zamijeniti onaj osjećaj spokoja kad si sa svojim voljenima, a božićni ugođaj u svome domu možete sasvim lijepo kreirati sami bez potrebe za stresnom jurnjavom po trgovinama i bacanjem novca.
Pa krenimo s nekoliko primjera, koje sam sama izradila za ovaj Božić. 

    1. Božićni vijenac sa visećim kuglicama

Za ovaj ukras vam je potrebno:

 •  komad girlande koju savijete u vijenac (dvije deblje grančice koje možete obojati i žicom učvrstiti u obliku X isto mogu poslužiti)
 •  kuglice različitih boja i oblika
 • razne ukrasne vrpce
 •  kukica s navojima koja se pričvrsti na strop da bi vaš vijenac mogao visiti.

Izrada:

Girlandu savijete u vijenac željene širine i učvrstite žicom ili koncem. Kukicu učvrstite na strop i objesite vijenac na željeno mjesto. Ja sam ga stavila iznad stola za objed.
Koristeći vrpce dodajete kuglice i vješate ih na različite visine. Vijenac također možete ukrasiti vrpcom, umjetnim snjegom, glitterom i slično, ovisno o tome kakav efekt želite postići.

Na prvoj slici možete vidjeti kako izgleda kukica koju sam ja koristila. Umjesto nje možete koristiti i čavle, ovisno o vrsti stropa koji imate u svom domu, bitno je da vijenac zakačite na nešto čvrsto.
Na drugoj slici prikazan je način na koji sam povezala vijenac i zakačila ga za kukicu. A konačni rezultat izgleda ovako:

Božićni vijenac

Božićni vijenac

2. Božićni svijećnjaci 

Za izradu svijećnjaka potrebne su vam:

 • razne staklenke od potrošenih proizvoda poput marmelade, linolade, maslina, čega god, bitno je da nisu prevelike
 • ukrasne vrpce
 • super ljepilo
 • krupna sol ili glitter
 • razni sitni ukrasi poput perli, zvjezdica i slično.

Staklenke premažite ljepilom i pospite bilo krupnom soli ili glitterom. Rub staklenke ukrasite vrpcom i po želji dodajte perlice, mašnice, zvjezdice, bilo po traci ili samoj staklenki. Pustite mašti na volju. U staklenku također možete ubaciti krupnu sol prije nego stavite svijeću. Evo kako je meni ispalo, na prvoj slici sam koristila glitter, na drugoj krupnu sol.

Svijećnjak od glittera

Svijećnjak sa krupnom soli

3. Mirisna dekoracija

Sve što vam treba za ovaj vrlo jednostavan ukras su klinčići i naranča! Klinčiće utisnite u naranču, redosljedom kojim želite i vaš je ukras gotov! Miris je prekrasan, a dekoracija zaista divno izgleda i može se uklopiti bilo gdje.

Božićna dekoracija

Za kraj još malo fotkica 🙂

Božićni ukrasi

Božićni ukrasi

Božićni ukrasi

Božićni ukrasi

Želim vam puno, puno divnih i maštovitih dekoracija i da nadolazeće blagdane provedete u miru i ljubavi 🙂 ❤

Ostajte mi dobro,
vaša Brankica

14 thoughts on “3 super jednostavne DIY božićne dekoracije”

 1. Lijepo za vidjeti, a nije prezahtjevno za ruke! Mi smo već okitili stan, bor, ulazna vrata, ali zaboravila sam na naranče i klinčiće. Hvala na podsjećanju 🙂
  Lijepe vam praznike želim :*

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s