Inspiracija

40 pravila ljubavi – Elif Shafak

6367077733_60b9d7e851_z.jpg

Ova zaista divna knjiga zaslužuje posebno mjesto na polici iz jednostavnog razloga jer je prepuna zrnaca životnih mudrosti i čak kad je jednom pročitaš često ćeš joj se vraćati po potrebnu dozu inspiracije.


U ovom nadasve maštovitom romanu radnja prati dvije usporedne priče; jednu o sufijskom pjesniku i mistiku Rumiju i njegovom duhovnom mentoru dervišu Šemsu iz Tabriza, te onu o Elli Rubinstein, američkoj kućanici.
Elli je 40 godina i živi u nesretnom braku. Djeca su odrasla i njena uloga kućanice i majke polako postaje nedovoljna da bi joj ispunila svakodnevnicu, Ella postaje svjesna tihog nezadovoljstva i praznine u sebi. Prihvaća posao recenzentice u jednoj nakladničkoj kući i za prvi zadatak dobija roman koji je priča o Šemsovoj potrazi za Rumijem i njegovoj preobrazbi u mistika, pjesnika i zagovornika ljubavi nakon susreta sa Šemsom.
Ella opčinjena pričom potraži misterioznog autora Aziza i s njim se upusti u dopisivanje koje s vremenom, paralelno s romanom, počinje propitkivati njen zaštićeni, provincijski život. Ella u Azizu otkriva sugovornika kakvog nikad nije imala u suprugu s kojim je provela veliku većinu svog života.
Ova knjiga je čudesna priča o ljubavi, o duhovnom razvoju, želji za prisnošću s drugim ljudskim bićem…Dokaz kako je sve ono što je čovjeka mučilo u davnom trinaestom stoljeću aktualno i dan danas i uvijek će biti. Neovisno o vremenu i prostoru, čovjek uvijek čezne za istim; za svojim ogledalom, svojom srodnom dušom.

U nastavku samo neke od prekrasnih mudrosti koji krase ovu knjigu:

Nastoj se ne opirati promjenama koje naiđu tvojim putem. Umjesto toga, dopusti da život živi kroz tebe. I ne brini ako se tvoj život okreće naglavačke. Kako znaš da je strana na koju si sviknut bolja od one koja dolazi.

 

Općenito, čovjek ne smije biti previše krut ni u čemu jer živjeti znači stalno mijenjati svoja uvjerenja.

 

Svaka istinska ljubav i prijateljstvo priča je o neočekivanoj preobrazbi. Ako smo ista osoba prije i nakon što smo voljeli, to znači da nismo voljeli dovoljno.

 

U životu ne postoji rano ili kasno. Sve se događa u pravo vrijeme.

 

Na ovome je svijetu više lažnih gurua i lažnih učitelja nego što je zvijezda u vidljivome svemiru. Ne zamijeni sobom zaokupljene, moći gonjene ljude s istinskim mentorima. Pravi duhovni učitelj neće usmjeriti tvoju pozornost na sebe i neće od tebe očekivati apsolutnu pokornost ili krajnje divljenje, nego će ti pomoći da cijeniš i diviš se svojem unutarnjem ja. Istinski mentori prozirni su kao staklo. Oni puštaju da Božje svjetlo prođe kroz njih.

 

Ako želiš promijeniti odnos na koji se drugi ponašaju prema tebi, najprije bi trebao promijeniti odnos na koji se sam ponašaš prema sebi. Ne naučiš li voljeti sebe, u cijelosti i iskreno, nema načina da možeš biti voljen. Međutim, jednom kad postigneš tu fazu, budi zahvalan za svaki trn koji drugi možda baci na tebe. On je znak da ćeš ubrzo biti obasut ružama.

 

Jesi li već čitala ovu knjigu? Kako te se dojmila?
Ostavi svoje misli u komentaru ispod. 🙂

Brankica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s